PAYLAŞTIKÇA KEYİF ALIYORUZ..

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Twitter

HARİKA BİR KAHVALTI

Posted by Hakan BEKAR - -

HARİKA KAHVALTI Yazar DR.MURAT KINIKOĞLU
13 02 2007
http://www.doktormurat.com

Bugün sizlere genç-yaşlı, kadın-erkek herkesin
yapmasını istediğim bir kahvaltıdan bahsedeceğim. Bu
kahvaltıyı, yaz gelip “hormonsuz tarla domatesleri”
piyasaya çıkana kadar mümkün olduğu kadar sık
yapmanızı sağlık veririm.

Kahvaltının ana malzemesi:keten tohumu ve yulaf...
Şimdi bir zahmet en yakın aktara veya Mısır
çarşısına gidip bir kg. “keten tohumu”alın. (Mısır
çarşısında 1 kg. Keten tohumunun fiyatı: 10YTL.) Keten
tohumunu bir kapta çabucak yıkayarak tozunu alın
(Suyun içinde bekletirseniz şıralanır). Sonra yaygın
bir teflon tavanın içine koyun ve karıştırarak çok az
kavurun. Toz halinde satılan hazır keten tohumlarına
itibar etmemenizi öneriyorum. Hem boş yere fazla para
ödemiş olursunuz hem de (ne zaman hazırlandıkları
belli değilse ve ışık geçirmeyen kaplarda
saklanmıyorlarsa) faydalı özelliklerini kaybetmiş
olabilirler. Kendi hazırladığınız keten tohumunu
isterseniz döverek veya blenderden geçirerek toz
halinde kullanabilirsiniz. 7 kaşıktan fazla
hazırlamayıp, kullandıkça öğütmeniz daha iyi olur.)

Kahvaltının hazırlanması:
Bir kasenin içine;

· Üç tam ceviz (kaba dövülmüş)

· On adet kuru üzüm,

· İki adet “gün kurusu” adı verilen kaysı
(parçalayarak)

· 5 adet fındık (kaba dövülmüş).

· 4 çorba kaşığı yulaf ezmesi (Marketlerde
bulabilirsiniz. Dikkat! yulaf unu değil).

· 1 çorba kaşığı keten tohumu

· 1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)

ve bir çay kaşığı tarçın

koyduktan sonra üzerine kasedeki malzemeyi bir iki
parmak geçecek şekilde soğuk süt ilave edip
bekletmeden yiyin. Eğer kolesterol sorununuz varsa
diyet süt kullanın. Kolesterolünüzü bilmiyorsanız; 30
yaşın altındaysanız normal süt, daha büyükseniz yağsız
diyet sütü öneririm..

Bu kahvaltı içindeki ;
· Keten tohumu ile vücudunuzun omega-3
ihtiyacını karşılamış olursunuz. (Omega 3 hapları ve
balık yağlarına paydos...) Tohumlar, suyla şişme
özelliği nedeniyle tokluk hissi oluşmasına neden olur
ve mekanik barsak çalıştırıcısı görevi yapar. Bir
aylık devamlı kullanımda total kolesterolünüzde
yaklaşık %8 lik bir düşme yaparken koruyucu (HDL)
kolesterolünüzü yükseltir. 100 gr. Keten tohumunda 240
mg bitkisel estrogen vardır. Potasyumdan son derece
zengin olup ayrıca magnezyum, demir, bakır ve çinko
içerir. İçeriğindeki lignanların meme ve prostat
kanserine karşı koruyucu rolü olduğu bilinmektedir.

· Yulaf, B vitamininden son derece zengin bir
tahıl olup bunun da kolesterol düşürücü etkisi var,
ayrıca bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlıyor.

· Süt içme alışkanlığı çok az olan ülkemizde,
bu kahvaltı sayesinde kemik erimesine karşı
ihtiyacınız olan kalsiyumun bir kısmını almış
olacaksınız.

Tarçının şeker hastalığından koruyucu rolü olduğu
gösterilmiştir.

· Aganigi-maganigi ye iyi geldiği söyleniyor
(içindeki malzemelerden anlamışsınızdır).

Şimdi gelelim işin en önemli kısmına: bu kahvaltıyı
kim hazırlayacak?

Benim gibi her sabah bu kahvaltıyı üşenmeden
hazırlayan bir eşiniz varsa ne mutlu size... Eşiniz
çalışıyorsa bir gün o, bir gün siz
hazırlayabilirsiniz... Ya da...

En iyisi kendiniz yapın canım, erkeklik sizde
kalsın, şunun şurasında Hazirana ne kaldı?...